Het Grote Pepernoten Spel

Hallo,

Het is nog niet eens Sint Maarten, toch kijken wij leerkrachten weer vooruit naar...
SINTERKLAAS.  Jawel, die goede oude man komt, met zijn onmisbare pieten, weer naar ons mooie kikkerlandje. Dit jaar op zaterdag 15 november in Gouda.
Over het algemeen zijn leerkrachten toch wel een thema vooruit aan het kijken, daarom nog voordat het Sint Maarten is een lesidee (of eigenlijk spel) om te spelen met Sinterklaas!

Het Grote Pepernoten Spel

Wat heb je nodig?


  • Pepernoten (het heet niet voor niets Het Grote Pepernoten Spel)
  • Digibord/whiteboard/krijtbord
  • Klopt/klopt niet-bordjes (één van elk voor ieder team)
  • Open vragen
  • Gesloten vragen
  • Hints-opdrachten
  • Pictionary vragen
  • Zandloper/time timer

Hoe gaat het spel?

Je speelt dit spel met de gehele groep. Je verdeelt je klas in verschillende teams. Een leuk idee is om de groepen een unieke naam te laten verzinnen, laat dit natuurlijk wel bij het thema Sinterklaas passen. Vervolgens ga je met het spel beginnen. Neem een getal in je hoofd, het team dat het dichtst bij jouw getal zit, mag beginnen (even een kleine rekenactiviteit erin gooien ;) )
Vanaf nu stel je om de beurt een vraag aan een team, zij mogen deze vraag nu beantwoorden. Zij mogen als team kiezen welke categorie zij willen en voor hoeveel punten. Het spel is afgelopen wanneer alle vragen gesteld zijn (of de tijd op is). De winnaar is het team met de meeste punten.
De winnaars krijgen ieder 3 pepernoten, de nummer 2 krijgen ieder 2 pepernoten en de brons-winnaars krijgen ieder 1 pepernoot.

(Achtergrond is van Hipenhot)

Download hier:
  • Spelbord: Om te printen of om op het digibord te projecteren.
  • Vragen + opdrachten: Print dit bestand uit, knip de opdrachtkaartjes los en spelen maar!

Suggestie om de klas te verdelen: Kies een x aantal sinterklaasplaatjes (zoveel als je teams wilt), laat leerlingen nu uit de mijter van de Sint een afbeelding kiezen. Wanneer alle kinderen een afbeelding hebben vormen zij groepen met de leerlingen die hetzelfde plaatje hebben gepakt.MeerSinterklaas op www.jufstuff.nl

Kijk ook nog even op deze pagina, hier vind je allerlei materialen rond het thema Sinterklaas:

Linkfeestje

Misschien ben je op deze pagina terecht komen naar aanleiding van het linkfeestje Sinterklaas, fijn dat je er bent! Met een aantal juffen van andere onderwijssites vieren wij rond grote thema's regelmatig een linkfeestje, waarmee wij het onze sitebezoekers (over het algemeen leerkrachten) willen helpen nieuwe materialen te vinden. Klik op onderstaande afbeelding om de linkjes naar collega sites te ontdekken, met materialen rondom Sinterklaas!Veel speelplezier! Vergeet niet bij de collega sites te kijken, er staan prachtige materialen tussen!