Groepjesmakers voor in de kring of op tafel

Hallo!

Een nieuw schooljaar staat weer voor de deur. In de zomer ben ik altijd aan het zoeken naar leuke nieuwe ideetjes om in te zetten in de klas. Zo zat ik na te denken over het vormen van groepjes voor coöperatieve werkvormen. Regelmatig zet ik daar een website, lollystokjes, elastiekjes, afbeeldingen, letters etc voor in. Nu moet dat ook allemaal opgeslagen en bewaard worden. Ik vergeet dan weer dat ik het heb en maak weer nieuwe... Een hoop werk en tijd verspeeld. In het bestand van vandaag heb ik al deze vormen gecombineerd in een groepjesmaker! 

Hoe werken deze kaartjes?

Ieder kind krijgt een eigen kaartje. De kaartjes bestaan allemaal uit 4 onderdelen: 1 letter,        1 kleur, 1 vorm en 1 dier. Elk kaartje is uniek, hierdoor kunnen 4 verschillende groepjes worden gevormd. Hieronder een overzicht:

Letter -->
Tweetallen
Kleur --> 
Viertallen
Vorm -->
Drietallen
Dier -->
Tweetallen (ander duo dan bij de letter)

Voor leerling nr. 25 is nog een kaartje toegevoegd. Hierdoor ontstaat er 1 drietal (letter + dier), 1 viertal (kleur) en een groepje van 5 (vorm).

Inzet:

Uiteraard eerst printen. Om de duurzaamheid te vergroten raad ik aan om de kaartjes ook te lamineren.
Je kunt de kaartjes gebruiken in de kring. Ieder kind krijgt een kaartje in de hand en zoekt in de kring zijn/haar groepje.
Daarnaast kun je deze kaartjes ook op de tafels plakken. De kinderen kunnen dan vanaf hun tafel gaan zoeken.
Het voordeel van een kringsetje en een tafelsetje is dat de kinderen dus verschillende kaartjes kunnen krijgen en hierdoor dus nog eindeloos meer groepjes gevormd kunnen worden.Hopelijk kun je veel met deze kaartjes!