Een kijkje in de klas van... Juf-Stuff

We zijn ongeveer halverwege het schooljaar en het is hoog tijd voor een klassentoer! Volgende week mogen we weer beginnen met de 'zilveren weken'. Dat doe ik graag met een schoon en opgeruimd klaslokaal. Door middel van een aantal foto's zal ik mijn klaslokaal laten zien.
Met trots presenteer ik ons klaslokaal!

Hierboven zie je een panoramafoto van mijn klaslokaal, wanneer je bij de deur staat.

Bovenstaande foto is genomen vanaf het bord. Je kunt hier goed zien dat wij een vaste kring in de klas hebben. Deze banken zijn gemaakt van de Kallax-kasten van de Ikea. Heel handig, want het levert ook nog extra opbergruimte op.

In het bovenstaande gele kader zie je mijn bureau. Aan de linkerkant staat een foto van mijn kat. In de ladekastjes kun je pennen, stickers etc. vinden. Ik heb vorig schooljaar een tijdje zonder eigen bureau gedaan, maar dit beviel me niet. Vandaar dat mijn bureau terug in de klas is.

In deze kast liggen alle schiften voor de kinderen. De kinderen in de klas weten dat zij in deze kast hun materialen kunnen vinden.

Op deze twee foto's kun je zien wat er achter mijn bureau staat. Op de linkse foto zie je mijn klas. De kinderen komen hier nooit bij. Je kunt er handleidingen, benodigdheden voor een verjaardag, de portfolio's etc. vinden. Op de foto rechts zijn mijn grotere ladekastjes. Zij staan direct tegen de grote oranje kast aan, zoals nog net in het hoekje kunt zien. Hier bewaar ik lesideetjes, noodlijsten, portfoliopapier en coöperatieve werkvorm-formulieren. In het zwarte kastje zit van alles en nog wat.

Aan de muur tegen mijn bureau vind je een kalender. Op deze kalender zijn alle belangrijke gebeurtenissen van de komende maand zichtbaar. Ik heb nog geen kaartje voor verjaardagen, maar deze wil ik komend schooljaar wel graag toevoegen. Zoals je waarschijnlijk wel verwacht wissel ik dit maandelijks om. Eerdere jaren werkte ik met een wekelijkse kalender. Dit werkt voor mij niet, omdat ik simpelweg vergeet om het wekelijks up-to-date te houden. Te druk met andere dingen, je kent het vast ;) De kalender is een terugkerend onderdeel van de ochtendkring, de kinderen leren zo een maandkalender te interpreteren.

Dit is mijn enige whiteboard in de klas. Omdat ik maar 1 echt whiteboard heb, wil ik wel zo efficiënt mogelijk met de beschikbare ruimte omgaan. Linksboven zie je het stoplicht. Bij rood is het werken zelfstandig, bij oranje mag er gefluisterd worden. Bij groen kan er met het hele groepje gesproken worden. Onder het stoplicht hangt het dagplan. Deze kaartjes geven aan wat wij gaan doen op een dag. Ook staan de dagen van de week op het bord, belangrijk doel in groep 3. Dit behandelen we op deze manier dagelijks. We bespreken ook gisteren, morgen.

Op deze hoek van mijn klaslokaal ben ik erg trots! Lezen is één van de belangrijkste vaardigheden welke je leert op school. Door middel van mijn klassenbibliotheek wil ik de kinderen laten zien dat het belangrijk is, maar vooral ook erg leuk. Ik heb allerlei verschillende soorten boeken in de klassenbieb. Denk aan prentenboeken, verhalenboeken, gedichtenbundels, verhalenbundels. Strips, tijdschriften zijn ook in de klas te vinden. In de boekenhoek staat ook een hoge kruk. Wanneer kinderen aan het vrij lezen zijn mogen zij hierop gaan zitten. In de gele mand zitten kleedjes, waarop zij mogen gaan liggen. Kleine kussens om hun stoel iets comfortabeler te maken. Niet op de foto te zien, maar achter de kruk liggen hele dikke kussens (zijn eigenlijk kussens voor de hond, maar dat weten de kinderen niet :P). Deze grote kussens zijn een grote favoriet van de kinderen.

Dit is het prikbord in de klas. Heerlijk groot! Op dit deel hangen wij de belangrijkste informatie van de afgelopen periode. Rekenen, woordenschat, taal en spelling hebben ieder hun eigen sectie. Woordenschat was op het moment dat de foto genomen is leeg, doordat ik alle kerstmaterialen al weggenomen heb. In januari komen er weer allemaal nieuwe woordkaartjes.

Omdat ik een stamgroep 3/4/5 heb, zijn letters natuurlijk extra belangrijk. Op de bovenste foto zie je onze eigen woordkaarten. Op de onderste foto de aangeboden letters tot nu toe.

Nog een paar foto's te gaan. Op de foto links zie je de knutselkast. Deze kast is normaal gesproken afgedekt met een groot doek ervoor. Zo is het voor de kinderen duidelijk dat zij hier niet bij mogen komen. Wanneer het doek omhoog geklapt is mogen zij materialen pakken.
De rolkar (Raskog, Ikea) is de inleverkar. Hier leveren de kinderen hun gemaakte werk in. Het staat tegen mijn bureau aan.

Deze kast is de kiestkast. Wanneer de kinderen hun werk hebben gemaakt, staan hier allerlei leerzame activiteiten om te doen. Je ziet nummers op de bakken en lades. Dit is om enige richting te geven aan het niveau in de bak. Het staat de kinderen echter vrij om van een andere jaargroep een spel te pakken. De afspraak is wel dat het leerzaam dient te zijn. Pak je bijvoorbeeld een spel van een lager leerjaar, dan speel je dit spel met een klasgenoot uit dat leerjaar. Hierdoor wordt het spel leerzaam door de rol die je hebt. Je leert dan niet om de inhoud, maar wel vanuit je rol als oudste.
In de bak van huis komen alle spullen, welke mee naar huis kunnen.

In de klas heb ik twee plekken waar de kinderen hun werk kunnen tonen. Dit wisselt regelmatig. Deze plek neemt een prominente plaats in onze klas in. Het is de klas van vooral de kinderen, dus hun werk is erg belangrijk!

Als afsluiter nog een foto van de klas vanaf de achterkant. Je kunt hier goed zien dat de tafelopstelling in groepjes is. Dit komt voort uit de Jenaplan-gedachte dat kinderen elkaar kunnen helpen in hun rol van jongste-middelste-oudste. In ieder tafelgroepje zit dan ook een kind uit groep 3, 4 en 5. Idealiter bestaan alle groepjes uit 3tallen, praktisch is dat niet altijd mogelijk.